Антимікробні центральні венозні катетери не зменшують ризику виникнення інфекції у недоношених дітей

Близько 70% недоношених немовлят, що народилися до 32 тижнів, мають потребу в центральних венозних катетерах (ЦВК) для харчування, введення рідин і ліків.

Однак використання ЦВК обтяжене ризиком виникнення інфекції кровотоку, яка є найбільш поширеним серйозним ускладненням і може привести до летальних наслідків. Інфекція трапляється у недоношених дітей з частотою до 30%. Недоношені діти мають ризик щодо виникнення інфекцій через низку факторів: застосування інвазивних процедур та пристроїв, висока проникність кишківника та незрілість імунної системи.

Дослідники британського Національного інституту досліджень у галузі охорони здоров’я визначили, чи дає антимікробне просочування ЦВК переваги при використанні їх у пацієнтів неонатальних відділень інтенсивної терапії, щоб з’ясувати доцільність такого використання.

Рандомізоване контрольоване дослідження проводилося у 18 відділеннях інтенсивної терапії новонароджених у Великій Британії. У дослідженні брали учаcть 861 немовлят (88% з них були народжені до 32 тижнів), які потребували застосування ЦВК з будь-якої метою з вищезазначених.

Для лікування новонароджених використовували ЦВК, просочені міконазолом і рифампіцином (1 група), або стандартні ЦВК (2 група).

У результаті дослідження встановлено, що:

  • Час виникнення інфекції кровотоку був однаковим в обох групах (відносний ризик 1.11, 95% довірчий інтервал 0,73 до 1,67); приблизно у 10-11% дітей в кожній групі розвинулася інфекція кровотоку.
  • Кількість випадків розвитку інфекції кровотоку на 1000 катетер/днів статистично не відрізняласяв обох групах – 13.15 на 1000 катетер/днів з ЦВК з антимікробним просочуванням і 10,87 на 1000 катетер/днів –  зі стандартним ЦВК (відносний ризик 1,21, 95% довірчий інтервал 0,78 до 1,88 ).
  • Не було виявлено статистично достовірних відмінностей в клінічних результатах між групами, а також в показниках смертності протягом шести місяців після лікування.
  • Не було виявлено статистично достовірних відмінностей в ефективності лікування для дітей, народжених до 28 тижнів вагітності в порівнянні з тими, хто народився після 28 тижнів вагітності.
  • Середній час до зняття ЦВК був однаковим в обох групах – приблизно вісім днів.

Таким чином, дослідники зазначають, що використання антимікробного просочування ЦВК для запобігання інфекціям кровотоку у новорожденних у відділеннях інтенсивної терапії не зменшує ризику розвитку інфекцій кровотоку, а отже, не може бути рекомендоване.

ГО “Інфекційний Контроль в Україні” нагадує, що свідоме використання антибіотиків – ключовий аспект у боротьбі з антибіотикорезистентністю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *