Чи достатньо фізичного дистанціювання?

Фізичне дистанціювання є важливим елементом контролю над поширенням інфекцій, що передаються крапельним шляхом. Однак наскільки великою має бути дистанція і як довго її дотримуватися – це потребує уточнення.

Рекомендації, які передбачають дотримання фізичної дистанції на відстані 1-2 метри як спосіб запобігання поширенню COVID-19, базується на застарілому, дихотомічному уявленні про розмір респіраторних крапель. Розмір крапель є визначальним фактором, який впливає на те, наскільки далеко інфекційний агент може поширитися від інфікованої людини. Так, частинки більше 5 мікрометрів, які утворилися в результаті чхання, не здатні надовго затримуватися в повітрі і незабаром осідають під дією сили тяжіння. Краплі менше 5 мікрометрів, навпаки, можуть довгий час перебувати в повітрі у вигляді аерозолю і пересуватися разом з повітряними потоками.

Крім розміру часток, на здатність інфекцій передаватися у повітрі впливає ще багато факторів: від молекулярної структури, температури і вологості – до кількості сонячного ультрафіолету і швидкості та напряму повітряних потоків. Вивченням всіх особливостей поширення мікроорганізмів у повітрі займається спеціальний розділ біології – аеробіологія.

Хвороби, які можуть передаватися повітряним шляхом, такі як кір та вітряна віспа, можуть поширюватися на значно більші відстані і в більш концентрованих скупченнях, ніж збудники хвороби, що передаються крапельним шляхом, оскільки краплі швидше осідають у повітрі. Тому для профілактики різних хвороб потрібні будуть різні запобіжні заходи.

Замість єдиних, фіксованих правил фізичної відстані, науковці Оксфордського університету розробили різноступеневі рекомендації, які краще відображають фактори, що визначають ризики поширення інфекції. Це забезпечило б більший захист в умовах найвищого ризику, але також і більшу свободу в умовах з меншим ризиком.

Дослідниками встановлено, що деякі види діяльності спричинюють поширення респіраторних крапель на більш далекі відстані, що подеколи сягають 7-8 м. Цей факт пояснює, чому мають місце випадки, коли від особи з симптомним перебігом хвороби вірус передався щонайменше десяткам інших людей попри дотримання фізичної дистанції в 1-2 метри. Відтак, у зоні потенційного ризику щодо збільшення зони зараження опиняються фітнес-клуби, місця проведення боксерських поєдинків, кол-центри та церкви, де люди можуть співати, інтенсивно дихати або голосно розмовляти.

Тож ГО “Інфекційний Контроль в Україні” пропонує до Вашої уваги – таблицю для визначення запобіжних заходів з урахуванням ключових факторів, що потенційно спричинюють поширення вірусу на більш далекі відстані.

Джерело:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *