Грудне вигодовування та COVID-19

У контексті пандемії медичні працівники і батьки ставлять багато запитань про те, як чинити з грудним вигодовуванням.

За інформацією ВООЗ, станом на сьогодні активний вірус SARS-CoV-2 (вірус, який може спричинити зараження) не було виявлено в грудному молоці жодної матері з підтвердженою/імовірною хворобою COVID-19. Отже, малоймовірно, що COVID-19 передається через грудне вигодовування або грудне молоко, яке було зціджене матір’ю з підтвердженою/імовірною COVID-19.

Численні переваги грудного вигодовування значно перевищують потенційні ризики передавання вірусу та захворювання на COVID-19. Саме тому Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) та ВООЗ рекомендують продовжувати годувати дитину грудьми, навіть якщо ви інфіковані або є підозра на інфікування, а також тримати немовля на руках та забезпечувати контакт «шкіра до шкіри».

Якщо жінка годує грудьми і має температуру, кашель, нежить, міжнародні організації радять дотримуватись таких дій:

  • Годуйте грудьми так часто, як цього потребує маля.
  • Використовуйте маску під час годування грудьми, щоб унеможливити потрапляння крапель інфікованого слизу на дитину, тим самим зменшуючи ризик її зараження.
  • Стежте за тим, щоб маска щільно прилягала до обличчя. Для цього притисніть до перенісся спеціальний дротик на масці.
  • За можливості уникайте кашлю або чхання на дитину, коли годуєте грудьми.
  • Мийте руки перед тим, як: одягнути маску; узяти маля; торкатися грудей або зціджуватися; користуватися молоковідсмоктувачем або посудом для грудного молока. Знявши маску, відразу ж викиньте її і ретельно вимийте руки (протягом 20 секунд).

Якщо у жінки, що годує грудьми, і у неї є підозри або підтверджено COVID-19, окрім вищенаведених заходів профілактики, слід робити наступне:

  • Якщо ви щойно кашляли над відкритими грудьми або грудною кліткою, перед годуванням обережно вимийте груди теплою водою з милом (мийте щонайменше 20 секунд). Зауважте, що якщо такого не сталося (не стається), мити груди перед кожним годуванням або зціджуванням непотрібно.
  • Якщо ви зціджуєтеся, ваші близькі можуть годувати маля з чашки, ложки або шприца. Перед годуванням або користуванням посудом для грудного молока вони також повинні щоразу ретельно мити руки з милом не менш ніж 20 секунд. Зціджування грудного молока також важливе для підтримання лактації, щоб ви могли продовжувати годувати грудьми, коли одужаєте.
  • Навіть коли не йдеться про COVID-19, молоковідсмоктувачі, ємності для зберігання молока та прибори для годування потрібно ретельно мити після кожного використання рідким милом або, наприклад, рідиною для миття посуду й теплою водою. Після цього прополощіть їх гарячою водою протягом 10-15 секунд.
  • Якщо є така змога, обмежте свої домашні обов’язки лише годуванням грудьми або зціджуванням. Бажано, щоб догляд за малям (купання, перевдягання, прогулянки, вкладання спати) взяли на себе партнер/чоловік, інші члени родини або близькі люди чи друзі.

Якщо жінка годує грудьми і у неї підтверджено COVID-19, це означає, що мати повинна дотримуватися рекомендованих гігієнічних процедур протягом усього періоду, коли існує ймовірність передачі інфекції: тобто під час симптомного перебігу хвороби або протягом 14 днів після появи симптомів — залежно від того, що триває довше.

  • Якщо стан погіршується і з’явилися такі симптоми, як задишка, частий сухий кашель, біль у грудній клітці, температура, яку складно знизити, виражена блідість чи синюшність шкіри, повторне блювання, терміново повідомте про це лікарю/лікарці, або зверніться до служби екстреної медичної допомоги за номером 103, або їдьте до медичного закладу.
  • Якщо ваш стан не дозволяє поки що годувати грудьми, відновити годування можна, щойно ви почуватиметеся краще. Для цього потрібний частий безпосередній контакт із малюком: прикладайте його до грудей кожні дві години, не рідше. Що молодша дитина, то швидше зазвичай відбувається відновлення. Коли молоко почне повертатися, зменшуйте додаткове харчування. Пам’ятайте: немає визначеного часу, який повинен минути після підтвердження/ підозри на COVID-19. До того ж немає жодних доказів, які б свідчили, що грудне вигодовування змінює клінічний перебіг COVID-19 у матері.

ГО “Інфекційний Контроль в Україні” нагадує, що грудне молоко — найкраща їжа для маляти, тож бажано продовжувати годувати грудьми навіть у кризових ситуаціях. Адже справа не лише в повноцінному харчуванні маляти. Ви, ваше тепло й ваше молоко — це острівець стабільності, безпеки і спокою для дитини.

Будьте здорові!

Більше – читайте у брошурі ЮНІСЕФ:

https://www.unicef.org/ukraine/media/9226/file/%D0%91%D1%80%D0%BE%D1%88%D1%83%D1%80%D0%B0%20COVID-19%20%D1%96%20%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%B0%20.pdf

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *