Небезпеки для працівників, які контактують з медичними відходами

ГО “Інфекційний Контроль в Україні” нагадує, що особи, які працюють з медичними відходами, піддаються максимальному ризику через інфекційні небезпеки, особливо ті, що пов’язані з гострими предметами, які не утилізують у стійких до проколів контейнерах.

Ризик зараження вторинною інфекцією після травмування забрудненим гострим предметом, залежить від ступеня забруднення і характеру зараження від джерела інфекції (пацієнта).

Фактичні випадки, коли негострі предмети були визнані причиною інфекції серед медичного персоналу та працівників, які контактують з відходами, рідко фіксуються. Однак відомо, що особи, які працюють з відходами, були заражені туберкульозом (ТБ) у медичному пункті з переробки відходів у Мортоні, штат Вашингтон, США, в результаті впливу медичних відходів. Національний інститут охорони праці та техніки безпеки оцінив реакцію на спалах туберкульозу серед працівників споруди утилізації відходів. Згідно зі Звітом про оцінку небезпек для здоров’я від жовтня 1998 р. у закладі було виявлено кілька факторів, які могли сприяти впливу на працівників патогенів, потенційно присутніх у відходах (Weber, Boudreau & Mortimer, 1998).

Інші небезпеки для працівників, які контактують з медичними відходами, включають вплив хімічних речовин, таких як хіміотерапевтичні препарати, дезінфікуючі та стерильні засоби; фізичні небезпеки, такі як іонізуюче опромінення, а також ергономічні небезпеки, такі як виконання ручних робіт і транспортування великих вантажів (табл. 11.2).

Небезпеки для працівників, які контактують з медичними відходами

НебезпекиВплив на здоров’яКонтрольні заходи
Травмування гострими предметами і супутній вплив гемоконтактних патогенівГепатити В або С, ВІЛ, малярія та інші гемоконтактні інфекції (Prüss-Ustün, Rapiti & Hutin, 2005)Вакцинація проти вірусу гепатиту В (WHO, 2009a)
Належна утилізація гострих предметів на місці використання у стійкий до проколів контейнер без вдягання ковпачків на використані голки (Hutin et al., 2003; WHO, 2010)
Використання інженерних голок, які втягуються, вкриваються оболонкою або тупляться відразу після використання (CDC, 1997; Lamontagne et al., 2007)
Інші біологічні небезпекиSARS (WHO, 2007a, 2009b)
Туберкульоз
Грип
Витяжна вентиляція (природна або механічна) (WHO, 2009c, 2009d)
Стандартні запобіжні заходи (WHO, 2007b)
Захист органів дихання за допомогою респіраторів N95, FFP3 для високоризикових процедур, що викликають кашель (Jefferson et al., 2008; WHO, 2009c)
Автоклавування лабораторних відходів у лабораторії перед утилізацією (Weber, Boudreau & Mortimer, 1998)
Хімічні речовини
Хлоровмісні дезінфікуючі засоби (гіпохлорит натрію)
Шкірна та респіраторна сенсибілізація (International Programme on Chemical Safety, 1999; Zock et al., 2007)
Подразнення очей та шкіри, слабкість, виснаження, сонливість, запаморочення, оніміння та нудота
Заміна мила та води для очищення хімічних речовин
Уникнення замочування гострих предметів у хлорі, якщо вони підлягають автоклавуванню або спалюванню перед утилізацією
Розведення хімічних речовин відповідно до інструкцій виробника для менш токсичного впливу (Zock, Vizcaya & Le Moual, 2010)
Дезінфікуючий засіб високого рівня глутаральдегідПодразнення очей, носа та горла
Шкірна сенсибілізація
Професійна астма, симптоми якої у постраждалих людей включають стискання в грудях і утруднення дихання (Mirabelli et al., 2007)
Заміна парової стерилізації, за винятком приладів, чутливих до тиску (Harrison, 2000; Pechter et al., 2005)
Забезпечення відповідного розведення та використання у закритій вентиляційній системі
Стерилізатори: етиленоксид (International Programme in Chemical Safety, 2003)Подразнення очей і шкіри, утруднене дихання, нудота, блювота та неврологічні проблеми, такі як головний біль та запаморочення
Репродуктивна небезпека, пов’язана з пошкодженням нервів та генетичним пошкодженням, спонтанним викиднем і м’язовою слабкістю
Канцероген (IARC, 1999)
Заміна парової стерилізації на етиленоксид, за винятком приладів, чутливих до тиску (EPA, 2002)
Використання лише у закритій та вентильованій системі
Перенесення важких предметів
Велике навантаження протягом тривалого періоду часу
Травми спини та порушення з боку опорно-рухового апарату (Schneider & Irastorza, 2010)
Дегенеративні захворювання поперекового відділу хребта
Зменшення маси предметів або кількості вантажів, що перевозяться на добу (Nelson, 2003)
Використання візків з колесами, автоматизована передача відходів з візка до вантажівки та обробка
Використання підйомників та шківів для допомоги у передачі вантажів
Іонізуюче опроміненняНезворотне пошкодження клітин, анемія, лейкемія, рак легенів від вдихання (Niu, Deboodt & Zeeb, 2010)Безпечне поводження з відходами, у повній відповідності з усіма застосовними нормативними актами, має бути розглянуте і сплановане на ранніх стадіях будь-яких проектів, що включають радіоактивні матеріали.
З самого початку слід встановити, що з відходами можна належним чином поводитися, обробляти і в кінцевому підсумку утилізувати Див. вебсайт Міжнародного агентства з атомної енергії для отримання інформації про національні нормативні акти і вказівки з безпеки (IAEA, 1995)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *