Правильне поводження з медичними відходами допомагає протидіяти інфекції

Правильне поводження з медичними відходами – один з вагомих елементів інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я. Це стає зрозумілим, якщо розібратися в механізмі передачі інфекцій.

За стандартами інфекційного контролю, слід завжди припускати, що інфекційні відходи потенційно містять різноманітні патогенні мікроорганізми. Наявність патогенів на відходах неможливо чітко визначити в процесі їх утилізації, при цьому необережне поводження з ними може призвести до серйозних наслідків.

Патогени в інфекційних відходах, які не вдається належним чином контролювати, можуть потрапляти в організм людини кількома шляхами:

•           через прокол, подряпину або поріз на шкірі

•           через слизові оболонки

•           шляхом вдихання

•           перорально.

Яким чином передаються інфекції?

Механізм передачі інфекції передбачає кілька етапів. Медичні працівники повинні розуміти значення кожної ланки та засоби, за допомогою яких механізм передачі інфекції може бути перерваний.

1. Збудник інфекцій: мікроорганізм, що може спричинити захворювання

2. Резервуар: місце, де мікроорганізми можуть рости і розмножуватися (наприклад, у людей, тварин, неживих предметів)

3. Ворота виходу: засіб для виходу мікроорганізму з резервуару (наприклад, дихального, сечостатевого та шлунково-кишкового шляхів, шкіри і слизових оболонок, а також плаценти)

4. Спосіб передачі: спосіб переміщення мікроорганізму з одного місця в інше (наприклад, контакт, краплі, повітря)

5. Ворота інфекції: отвір, що дозволяє мікроорганізму потрапити в нового господаря

6. Чутливий господар: людина, сприйнятлива до захворювання, якій не вистачає міцності імунітету або фізичної резистентності для запобігання зараженню

Pile of Microcentrifuge Tubes – Medical Plastic

Правильне поводження з відходами найчастіше передбачає рокрив механізму передачі інфекції на стадії «способу передачі». Однак варто пам’ятати про те, що можна запобігти зараженню, розірвавши будь-яку з ланок у механізмі передачі інфекції.

Слідкуйте за оновленнями ГО “Інфекційний контроль в Україні”, і невдовзі ми напишемо про те, які небезпеки для медичних працівників пов’язані з медичними відходами та як їм запобігти.

Джерело:

https://www.who.int/water_sanitation_health/publications/safe-management-of-waste-summary/en/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *