Як захистити себе від інфекції на робочому місці? Заходи профілактики залежно від групи ризику

У попередній публікації ми ознайомилися з трьома групами ризику щодо передачі COVID-19 робочому місці. Залежно від професії, ризик інфікуватися може бути низьким, середнім та високим.

Оцінка ризику дає можливість правильно обрати заходи профілактики та приділити належну увагу їх виконанню. Відповідно до оцінки ризику, ВООЗ рекомендує обирати заходи профілактики таким чином.

Для робочих місць та працівників, які піддаються низькому ризику, доцільно вживати універсальних заходів профілактики. До них належать:

  • гігієна рук,
  • респіраторний етикет,
  • фізичне дистанціювання,
  • скорочення службових подорожей та контроль за їх виконанням,
  • регулярна санітарна обробка та дезінфекція приміщень,
  • інформування про ризики, навчання та роз’яснювальна робота з персоналом.

Для професій та працівників, які піддаються середньому ризику, вищенаведених заходів недостатньо. Водночас із ними, слід застосовувати додаткові заходи, а саме:

  • Посилений режим санобробки і дезінфекції висококонтактних предметів і поверхонь, в тому числі стін, поверхонь і підлоги, в приміщеннях загального користування, санвузлах і роздягальнях.
  • Якщо при виконанні певних видів трудової діяльності неможливо забезпечити перебування людей на відстані не менше 1 м, слід розглянути можливість припинення таких видів діяльності.
  • Вжити всіх можливих коригувальних заходів, спрямованих на зменшення ризику передачі інфекції між працівниками, клієнтами або покупцями, зовнішніми виконавцями або відвідувачами; зокрема за рахунок введення почергового графіка роботи, зведення до мінімуму особистих контактів і дотиків, розміщення працівників в один ряд або спиною один до одного, а не обличчям до обличчя, призначення працівників до складу однієї змінної бригади для обмеження неформального спілкування, установки і періодичної санобробки екранів з оргскла в усіх точках регулярної взаємодії між працівниками.
  • Посилений режим гігієни рук: регулярне миття рук водою з милом або їх обробка спиртовмісним антисептиком для рук, в тому числі до і після знаходження в виробничих приміщеннях, транспортних засобах і замкнутих просторах, а також до і після використання індивідуальних засобів захисту.
  •  Видача засобів індивідуального захисту – масок, змінних халатів, одноразових рукавичок тощо та навчання користування ними.
  • Підвищення інтенсивності вентиляції, шляхом природного провітрювання або механічної вентиляції, бажано без рециркуляції повітря.

Для робочих місць та працівників, які піддаються високому ризику, ОКРІМ вищенаведених заходів, слід впровадити додаткові кроки:

  • Аналіз можливості припинення відповідного виду діяльності.
  • Дотримання правил гігієни до і після контакту з будь-якою особою з встановленою чи підозрюваною інфекцією COVID-19, а також до і після застосування засобів індивідуального захисту.
  • Використання медичних масок, одноразових халатів, рукавичок і засобів захисту очей працівниками, які виконують трудові обов’язки в місцях проживання осіб з підозрюваною чи встановленою інфекцією COVID-19. Застосування засобів захисту при контакті з хворою особою, а також з виділеннями з дихальних шляхів, фізіологічними рідинами і потенційно інфікованими відходами.
  •  Навчання працівників методам профілактики інфекцій і інфекційного контролю та застосування засобів індивідуального захисту.
  • Відмова від видачі високонебезпечних доручень працівникам, які страждають іншими захворюваннями, вагітним і особам віком старше 60 років.

Більше про групи ризику читайте у попередній публікації ГО “Інфекційний контроль в Україні”:

https://infection-control.in.ua/blog/ryzyk-zahvority-na-covid-19-na-robochomu-mistsi-bagato-v-chomu-vyznachayetsya-profesiyeyu-a-do-yakoyi-grupy-ryzyku-nalezhyt-vasha-robota?fbclid=IwAR3hsC63iGy6Qnd6PjnPXMEWtEcDRivT8SeD1CDecCzpUiEV8MKNPSiGswI

Повний текст рекомендацій ВООЗ – за посиланням:

https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/332050/WHO-2019-nCoV-Adjusting_PH_measures-Workplaces-2020.1-rus.pdf?sequence=5&isAllowed=y

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *