Останні рекомендації CDC щодо лікування латентного ТБ

Лікування латентного туберкульозу (детальніше про ЛТ тут – http://goo.gl/G8achD) є критичним, в аспекті  контролю та ліквідації тягаря ТБ.

В 2011 році робоча група CDC запропонувала випробувати режим 3HP (короткий курс, в якому пацієнти один раз на тиждень приймають комбінацію рифапентину та ізоніазиду; тривалість терапії – 12 тижнів) з обмеженнями для дітей молодше 12 років та осіб, що мають ВІЛ-інфекцію.

В 2017 році було здійснено систематичний огляд та метааналіз результатів тестування режиму 3HP щодо ефективності та токсичності даного режиму (сумарно – 19 статей з 15 різних досліджень); відповідні результати були представлені  на консультативних нарадах з питань ТБ та видані рекомендації.

CDC продовжує рекомендувати використання режиму 3HP в дорослих та додає нові рекомендації : 1) використовувати режим 3HP для лікування ЛТ у віці від 2 до 17 років; 2) у осіб з ЛТ, що мають ВІЛ-інфекцію (включаючи стадію СНІД-у), та таких, що приймають антриретровірусні засоби з прийнятною лікарською взаємодією з рифапентином;  3) в якості DOT-стратегії або ж при самостійному прийомі у осіб від 2-во річного віку включно.

Джерело: CDC

Євгеній Гречуха для ГО “Інфекційний контроль в Україні”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *