До якої групи ризику щодо COVID-19 належить Ваша робота?

Як може відбуватися зараження на робочому місці?

Збудник COVID-19 передається в основному повітряно-крапельним шляхом або через контакт з поверхнями, на яких присутній вірус. Ризик зараження на робочому місці може виникати під час виконання робіт, при виконанні службових поїздок в райони масового поширення інфекції, а також по дорозі на роботу і домому.

ВООЗ дослідила питання оцінки ризику при виконанні робіт різного типу.

Ось, що показують результати.

Низький ризик зараження

Це ті види робіт і трудових обов’язків, що не передбачають частого і тісного контакту з населенням та іншими працівниками, відвідувачами, клієнтами, покупцями або зовнішніми виконавцями і НЕ потребують контакту з особами з встановленою чи підозрюваною інфекцією COVID-19.

Працівники даної категорії в силу характеру виконуваних робіт мінімально контактують з населенням та іншими працівниками.

Середній ризик зараження

Притаманний тим видам робіт і трудових обов’язків, які передбачають частий і тісний КОНТАКТ з населенням, іншими працівниками, відвідувачами, клієнтами, покупцями або зовнішніми виконавцями, але НЕ потребують контакту з особами з встановленою чи підозрюваною інфекцією COVID-19.

У районах, де триває реєстрація випадків COVID-19, з таким рівнем ризику можуть стикатися працівники, які в ході виконання своїх обов’язків часто і тісно контактують з населенням, відвідувачами або покупцями в умовах великого скупчення людей (наприклад, на продовольчих ринках, автовокзалах, громадському транспорті і при виконанні іншої виробничої діяльності в умовах, в яких важко дотримуватися дистанції щонайменше 1 метр від інших людей).

Високий ризик зараження

Це види робіт і трудових обов’язків, які передбачають частий і тісний КОНТАКТ з особами з встановленою чи підозрюваною інфекцією COVID-19, а ТАКОЖ контакт з предметами і поверхнями, на яких може перебувати вірус.

За межами закладів охорони здоров’я до таких висококонтактним видів робіт належать транспортування осіб з встановленою чи підозрюваною інфекцією COVID-19 в закритих транспортних засобах, в яких місце водія не відгороджене від пасажирського салону, надання допомоги на дому або надання догляду особам з COVID-19 і тісний контакт з тілами померлих, у яких на момент смерті було встановлено або підозрювалася інфікування COVID-19.

Оцінка ризику зараження на робочих місцях є важливим інструментом при плануванні заходів профілактики. Невдовзі ми напишемо і про них. А поки що діліться цією інформацією з друзями.

Поінформований – значить озброєний в боротьбі проти інфекції!

Слідкуйте за новинами від ГО “Інфекційний Контроль в Україні”!

Детальніше – читайте тут:

https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/332050/WHO-2019-nCoV-Adjusting_PH_measures-Workplaces-2020.1-rus.pdf?sequence=5&isAllowed=y

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *