Який він – ідеальний дезінфектант для медичного обладнання? Та які фактори найбільше впливають на ефективність процесу дезінфекції

Для дезінфекції предметів або обладнання в медичних закладах застосовуються різні хімічні речовини. Однак, згідно з рекомендаціями ВООЗ, найкращий результат може забезпечити дезінфектант, що відповідає нижченаведеним критеріям.

Отже, дезінфектант для медичного обладнання:

•          Повинен мати високу бактерицидну активність

•          Має швидко знищувати широкий спектр мікроорганізмів, включаючи спори

•          Має бути хімічно стабільним

•          Має бути ефективним у присутності органічних сполук

•          Має бути сумісним з поверхнею, що підлягає дезінфекції

•          Повинен мати здатність проникати в щілини (бажано)

•          Має бути матеріально доступним.

Крім цього, існує низка факторів, які впливають на ефективність процесу дезінфекції. ВООЗ наводить їх перелік у такому вигляді:

Фактор №1

Кількість мікроорганізмів.

Зі збільшенням біонавантаження зростає і час, протягом якого має діяти дезінфектант. Тому дуже важливо проводити скрупульозне очищення всіх поверхонь інструментів. Інструменти, що складаються з декількох компонентів, слід розбирати, очищати і дезінфікувати частина за частиною.

Фактор №2

Наявність органічних сполук.

Наявність біоплівки та/або органічних сполук, таких як сироватка, кров, гній, кал або інші, може не лише інактивувати антимікробну активність дезінфектанта, але й запобігати контакту з антисептиком, отже, зменшувати його ефективність.

Фактор №3

Концентрація засобів.

Використання дезінфектанта у належній концентрації обов’язкове для очікуваної протимікробної дії. Нижчі концентрації не даватимуть потрібного результату та не забезпечуватимуть дезінфекцію. Вищі концентрації можуть мати шкідливий вплив на матеріал, наприклад спричиняти корозію.

Фактор №4

Фізичні та хімічні фактори.

Деякі дезінфектанти мають оптимальну антимікробну активність при певній температурі та/або рН.

Фактор №5

Тривалість впливу.

Кожен метод та засіб дезінфекції передбачає конкретну кількістю часу, необхідного для досягнення бажаного результату.

Фактор №6

Стабільність.

Деякі антисептики у нормованій концентрації нестабільні, наприклад засоби, що вивільняють хлор, і їх слід утилізувати відповідно до рекомендацій виробника/постачальника засобу.

Правильний вибір дезінфектанта та врахування усіх факторів, що впливають на ефективну дезінфекцію – далеко не все, про що потрібно подбати.

ГО «Інфекційний контроль в Україні» нагадує про необхідність бути обережними при використанні дезінфектантів при дезінфекції медичних виробів.

Більшість хімічних засобів для дезінфеції можуть спричиняти ушкодження, подразнення чи корозію, а також пошкодження при потраплянні в очі або слизові оболонки, вдиханні парів або всмоктуванні через шкіру.

Про безпеку медичних працівників при використанні дезінфектантів ми напишемо вже невдовзі.

Слідкуйте за оновленнями!

Джерело інформації:

https://www.who.int/infection-prevention/publications/decontamination/en/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *