Нездоровий спосіб життя підвищує ризик тяжкого перебігу COVID-19

Тютюнопаління, вживання алкоголю та відсутність фізичної активності може призвести до розвитку неінфекційних захворювань (НІЗ), які є фактором ризику щодо тяжкого перебігу COVID-19.

Це зазначено в оперативному огляді ВООЗ, проведеному на основі аналізу досліджень щодо взаємозв’язку між COVID-19 та НІЗ.

Виходячи з останніх досліджень, люди, що живуть з НІЗ, більш схильні до розвитку тяжкого перебігу захворювання і смерті в зв’язку з COVID-19.

До факторів ризику, пов’язаних з виникненням НІЗ, належать тютюнопаління, зловживання алкогольними напоями, відсутність фізичної активності та ін.

Тютюнопаління

Тютюн є однією з основних причин передчасної смертності, щорічно він забирає життя більше 8 млн осіб у всьому світі: 7 млн смертей обумовлені прямим вживанням тютюну, а 1,2 млн – впливом пасивного куріння.

Вживання тютюну підвищує ризик розвитку багатьох НІЗ, таких як серцево-судинні захворювання, хронічні респіраторні захворювання, діабет і рак.

Особи, що живуть з НІЗ, в тому числі викликаними вживанням тютюну, більш уразливі до розвитку важкої форми захворювання в зв’язку з COVID-19.

У проведеному ВООЗ огляді доказових даних за період до 12 травня 2020 року зроблено висновок про зв’язок куріння з розвитком більш важкої форми захворювання і смертю госпіталізованих пацієнтів з COVID-19.

Зловживання алкоголем

Дослідження підтверджують наявність впливу споживання алкоголю на вразливість до COVID-19. Вживання алкоголю пов’язане зі значними ризиками для здоров’я, включаючи порушення імунної функції, яка послаблює здатність організму боротися з інфекцією SARSCoV-2.

Цікаво, що навіть одноразове вживання алкоголю у великих кількостях може надати відчутний негативний вплив як на адаптивну, так і на вроджену імунну відповідь.

На противагу поширеному уявленню, про те, що алкоголь може захистити від COVID-19, наукові дані спростовують це твердження.

Відсутність фізичної активності

Відсутність фізичної активності може непрямим чином впливати на прогресування захворювання COVID-19.

Масштабне дослідження поведінкових факторів ризику інфікування COVID-19 показує, що відсутність фізичної активності входить в число факторів ризику госпіталізації.

Крім цього, відсутність фізичної активності асоціюється з ожирінням, яке в свою чергу є метаболічним фактором ризику розвитку важкої форми COVID-19.

Надмірна вага і ожиріння належать до числа найбільш поширених супутніх патологічних станів у госпіталізованих пацієнтів з COVID-19 і пов’язані з підвищеним ризиком несприятливих наслідків. Більш висока ймовірність важкої форми COVID-19 узгоджується зі зробленими раніше висновками про те, що ожиріння порушує імунну відповідь на вірусні інфекції, пригнічує функції серцево-судинної і дихальної систем.

На противагу зазначеним ризикам, наявність фізичної активності може стимулювати імунну функцію, а також забезпечує різні фізіологічні та психологічні переваги, включаючи зниження рівня стресу і тривоги.

Зважаючи на це, ГО “Інфекційний Контроль в Україні” рекомендує найближчим часом вийти на прогулянку та насолодитись золотою осінню!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *