Хтось в сім’ї захворів на COVID-19?

Чіткі поради від СDC, як захиститися від інфекції мешканцям одного домогосподарства

Якщо людина, з якою Ви проживаєте, захворіла на  СOVID-19, це не привід для паніки.

Спираючись на доказові способи запобігання поширенню інфекції, в CDC підготували рекомендації, як убезпечити себе від інфікування у випадку, коли Ви перебуваєте в безпосередній близькості з захворівшим.

Поради актуальні для тих, хто мешкає в маленькій квартирі, а також для тих, хто поділяє одне домогосподарство та співмешкає в одному приміщенні кількома сім’ями.

У випадку, якщо хтось зі співмешканців захворів на COVID-19, CDC рекомендує поводитися таким чином:

Якщо ви не можете надати окрему кімнату та ванну кімнату для людини, яка хворіє на COVID-19, спробуйте відокремити її від інших членів сім’ї. Постарайся створити належне відокремлене місце у вашому домі, щоб захистити всіх інших членів родини, особливо людей з підвищеним ризиком щодо тяжкого перебігу COVID-19 (тих, хто старше 65 років та тих, хто має супутні захворювання).

If one person in the household is sick with COVID-19, everyone else in the home should consider themselves as possibly having an asymptomatic or pre-symptomatic infection, even if they feel fine, doctors say.

Дотримуйтесь цих десяти порад при ізолюванні хворого члена сім’ї:

1. Тримайте дистанцію 1,5 метри між хворою людиною і іншими членами сім’ї.

2. Прикривайте рот і ніс під час кашлю або чхання; часто мийте руки; і не торкайтеся очей, носа і рота.

3. Забезпечте, щоб хворий член сім’ї носив маску для обличчя, коли він перебуває серед інших людей вдома і на вулиці (в тому числі, перш ніж увійти до кабінету лікаря).

4. Люди, що піддаються підвищеному ризику, повинні триматися на відстані від захворівшого члена родини.

5. Тільки одна людина в сім’ї має доглядати за хворим. Цією особою, що здійснює догляд, повинен бути хтось, хто не піддається підвищеному ризику розвитку важкої хвороби. При цьому

  • Особа, яка здійснює догляд, має проводити прибирання в місцях, де був хвора людина, а також прати постіль і білизну.
  • Особа, яка здійснює догляд, має мінімізувати контакти з іншими людьми в сім’ї, особливо з тими, хто піддається підвищеному ризику розвитку важкої хвороби.
  • Забезпечте допомогу іншої особи, яка буде здійснювати догляд за рештою членів сім’ї, включно з прибиранням, купанням або іншими повсякденними завданнями, оскільки бажано, щоб це не була та ж сама особа, що доглядає за хворим.

6. Щодня протирайте і дезінфікуйте поверхні, дверні ручки та інші поверхні, до яких зазвичай торкаються, використовуючи зареєстровані в EPA дезінфікувальні засоби.

7. Обмежте кількість відвідувачів тільки тими, кому дуже важливо бути в будинку.

8. Не діліться особистими речами, такими як телефони, посуд, постіль або іграшки.

9. Спробуйте зробити зазначене нижче, якщо вам потрібно розділити спальню з хворим:

  • Переконайтеся, що в кімнаті хороша вентиляція. Відкрийте вікно і увімкніть вентилятор.
  • Поставте ліжка на відстані як мінімум 1,5 метри один від одного, якщо можливо;
  • Спіть “валетом”;
  • Повісьте фіранку навколо або встановіть іншу роздільну перегородку, щоб відокремити ліжко хворої людини від інших ліжок. Наприклад, ви можете використовувати фіранку для душу, ширму, великий картонний плакатний щит, ковдру або велике покривало.

10. Забезпечте, щоб хвора людина протирала і дезінфікував поверхні, до яких часто торкаються, в спільній ванній кімнаті. Якщо це неможливо, інші люди, які користуються цією ж ванною кімнатою, повинні почекати якомога довше після того, як хвора людина скористається ванною кімнатою, перш ніж зайти в неї, щоб провести прибирання та дезінфекцію або скористатися ванною кімнатою. Переконайтеся, що в кімнаті хороша вентиляція. Відчиніть вікно і увімкніть вентилятор (якщо можливо), щоб забезпечити приплив і циркуляцію свіжого повітря.

Як бачимо, є достатньо варіантів, як можна подбати про безпеку своєї сім’ї у разі, якщо хтось із членів родини захворів.  ГО “Інфекційний Контроль в Україні” бажає, аби ці поради вам не знадобилися, але попереджений – значить озброєний у боротьбі проти інфекції.

Текст рекомендацій – за посиланням:

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/daily-life-coping/living-in-close-quarters.html

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *